کامپوزیت دندان چیست؟ از روش های درمانی بدون عوارض جانبی برای زیبایی لبخند است و دندانپزشک می تواند با استفاده از این روش دندان های پوسیده ، شکسته ، ترک خورده یا سیاه شده ترمیم کند و زیبا سازی دندان ها را برای فرد تامین نماید.
کامپوزیت در واقع همان موادی است که برای پر کردن دندانها استفاده میشود. مواد کامپوزیتی به صورت خمیری بوده و همرنگ دندانهاست که یک لایه نازک از آن بر روی سطح دندان قرار میگیرد و فرم داده میشود. برای تثبیت این مواد، دندانپزشک پس از فرمدهی بر روی دندان، آن را به کمک نور آبی سخت میکند.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیتها مواد رزینی هستند که با توجه به تعداد و اندازه ذراتشان در دستههای مختلف قرار میگیرند به طور کلی میتوان مواد کامپوزیتی را به چهار گروه تقسیم کرد.
- کامپوزیت نوع هیبرید: کامپوزیتهای دندانهای خلفی ذرات بزرگتر و استحکام بیشتری دارند و معمولا از نوع هیبرید هستند.
- کامپوزیت میکروفیلد: برای ترمیم دندانهای جلویی از کامپوزیتهای میکروفیلد استفاده میشود که ذرات ریزتر و استحکام کمتری دارند اما در عوض سطح صافتر و براقتر و درخشانتری بعد از پالیش از خود به جای میگذارند.
- کامپوزیت نانوفیلد: امروزه کامپوزیتهای نانوفیلد هم در بازار هستند تا بتوانیم استحکام و زیبایی را همزمان در ترمیم دندانها به دست بیاوریم.
- IPS ونیرها: IPS ونیرها یا کامپوزیت های سرامیکی به علت داشتن ذرات سرامیکی نسبت به نسلهای قبل دارای ثبات رنگ و استحکام بالاتری هستند و بیشترین تشابه ظاهری را به لمینت های سرامیکی دارند.
درمان ونیر کامپوزیت موجب زیباسازی دندان و سفید کردن دندان می شود بدون اینکه هیج تراشی بر روی دندان صورت گیرد و در این روش به دندان ها آسیبی وارد نمی شود، گاهی اوقات به این روش “ارتودنسی فوری” نیز می توان گفت.
بهترین مواقع استفاده از کامپوزیت دندان
- اصلاح شکل و فرم و رنگ دندانها
- برای اصلاح ظاهر دندانهایی با فرم غیر طبیعی همچون دندانهای ریز یا میخی شکل
- اصلاح فاصله میان دندانها که با استفاده از کامپوزیت فواصل بین دندانها بسته میشوند.
- افرادی که تمایل به داشتن دندانهای بیش از حد سفید دارند، این کار با بلیچینگ امکان پذیر نیست و لازم است که از کامپوزیت یا لمینت دندان برای سطح دندانها استفاده کرد.
- افرادی با نامنظمی خفیف در دندانها، میتوانند از درمان کامپوزیت به جای ارتودنسی استفاده کنند.
کامپوزیت برای افراد با مشکلات زیر مناسب نیست:
- بهم فشردن دندان ها یا دندان قروچه
- افراد دارای سایش شدید در دندان ها
- بی نظمی و کجی شدید درد دندان ها
- پوسیدگی و جرم شدید روی دندان به علت نداشتن بهداشت دهان دندان
- بیماری لثه
مراحل انجام کامپوزیت دندان
در ابتدا دندان ها به طور کامل تمیز می شوند تا سطح تمیز و بدون جرم برای قرار دادن کامپوزیت آماده شود.
سپس دندان ها کاملا خشک و تمیز شده به طوری که هیچ گونه رطوبت، خون و بزاق بر روی دندان وجود نداشته باشد.
در مرحله بعدی با کمک مواد اسیدی سطح جلوی دندان را متخلخل کرده با این کار، سطح دندان برای قرار دادن کامپوزیت مناسب سازی می شود. این کار در چسبیدن ونیر کامپوزیت بسیار تاثیر گذار است.
سپس چسب مخصوص بر روی سطح دندان زده می شود و مواد خمیری کامپوزیت به آرامی روی آن قرار داده می شود. برای به دست آمدن نتیجه مطلوب از مقدار مواد کم و زیاد می شود.
در این مرحله دندانپزشک پرتو نوری را با طول موج مخصوص به کامپوزیت ونیر می تاباند ، این نور مواد را فعال و سخت می کند.
در پایان با پولیش کامپوزیت، فرم دلخواه و مناسب دندان به دست می آید.
مراقب های بعد از کامپوزیت
- مراقبت های بهداشتی مانند نخ دندان کشیدن و دو دقیقه مسواک زدن را مانند سابق انجام دهید.
- از مصرف دخانیات پرهیز کنید.
- دندان ها را در معرض جسم خارجی قرار ندهید.
- از مصرف مواد غذایی سفت و خشک مانند آجیل برهیز کنید.
- مواد غذایی مانند چای، قهوه که باعث تغییر رنگ کامپوزیت می شوند ، کمتر مصرف کنید.
- مراجعه های منظم به دندانپزشک برای معاینه دندان ها و کامپوزیت
مزایای استفاده از کامپوزیت دندان
1.چون در این روش دندانها تراشیده نمیشوند یا در صورت نیاز به تراشیدن، میزان آن بسیار کم است و حدود 3/. میلی متر است پس به مینا و عاج آسیب وارد نمیشود.
2.کامپوزیت قابلیت ترمیم دارد؛ پس در صورت مشاهده آسیب دیدگی میتوانید آن را ترمیم کنید.
3.ترمیم کامپوزیت، آسان و در مدت زمان کوتاهی امکانپذیر است.
4.زمان انجام کار نیازی به استفاده از داروی بیحسی نیست؛ مگر برای دندانهای حساس و موارد خاص.
5.کامپوزیت نسبت به لمینیت (لامینیت) از استحکام و مقاومت بیشتری برخوردار است.
6.ظاهر آن مشابه شکل و فرم و رنگ آن مشابه دندان طبیعی است.
7.به خاطر عدم استفاده از لابراتوار، خطا انسانی کاهش مییابد. علاوه بر کاهش خطا انسانی، در زمان و هزینه شما هم صرفهجویی میشود.
معایب استفاده از کامپوزیت دندان
1. در درمان نادرست ممکن است مشکلاتی مثل التهاب لثه رخ دهد. این مشکل که در میان کامپوزیتها بسیار شایع است، صرفا با برداشت کامپوزیت ونیر قبلی و انجام درمان لثه و بعد گذاشتن کامپوزیت جدید قابل درمان است.
2. در صورتی که کامپوزیت دندان به صورت ناصحیح استفاده شود، عوارضی همچون: تخریب دندان، لق شدگی، سایش، آسیب به لثه و مشکلاتی در مفصل فک را به دنبال خواهد داشت.
3. علاوه بر این، تغییر رنگ و ایجاد پوسیدگی از سایر مشکلات درمانهای غیرعلمی است.
4. بعد از انجام کامپوزیت، باید نسبت به مسائل بهداشتی و رفتاری توجه بیشتری نشان داد.
5. در کامپوزیت دندان، اگر دندانها تراشیده شوند، مینا دندان آسیب میبیند؛ پس بهتر است سلامت دندانهایمان را به زیبایی دندانهایمان ترجیح دهیم.
مقایسه لمینت و کامپوزیت
ماندگاری در لمینت های سرامیکی بیشتر از کامپوزیت است اما هزینه ی بیشتری از کامپوزیت دارد. حفظ رنگ در لمنیت های سرامیکی بیشتر است. البته باید گفت که موارد کاربرد این دو روش با هم تا حدی متفاوت است.
هزینه کامپوزیت دندان
قیمت کامپوزیت دندان هم مشابه تمام درمانهای دیگر دندانپزشکی متفاوت است. معمولا مواد کامپوزیتی چینی کیفیت پایینی دارند و در عوض مواد کامپوزیتی برندهای آلمانی، آمریکایی و ژاپنی از کیفیتهای بالاتری برخوردارند. هزینه کامپوزیت ونیر برای هر دندان بین 900 هزار تومان تا یک میلیون و دویست هزار تومان بر اساس برند کامپوزیت دندانی متفاوت میباشد.
فروشگاه اینترنتی تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی :
اگر به دنبال یک خرید مطمئن از بهترین برندهای دنیا در زمینه تجهیزات پزشکی هستید ، پیشنهاد ما خرید از وب سایت نجات طب هست.شما میتوانید با استفاده از فروشگاه نجات طب، تجربه خرید اسان ، ارزان تر و مطمئن را داشته باشید .محصولات عرضه شده در نجات طب از بهترین برند های دنیا می باشد و شما میتوانید قبل از خرید از کارشناسان فروش مشاوره رایگان دریافت کرده و سپس اقدام به خرید نمایید .