تجهیزات پزشکی حرفه ای, مقاله ها

راهنمای انتخاب ، خرید و نگهداری از فرز دندانپزشکی

فرزهای دندانپزشکی، یکی دیگر از تجهیزات مهم دندانپزشکی میباشد ، در واقع فرزهای دندانپزشکی قطعات مته مانند کوچکی هستند که با اتصال به هندپیس، غالباً برای ایجاد برش در بافت های سختی مثل دندانها و استخوان به کار می روند.

فرز دندانپزشکی ، در سایز ، جنس ، اشکال متفاوت وجود دارد که با توجه به نیاز بیمار این فرز انتخاب شده و مورد استفاده قرار میگیرد .

با خواندن این مقاله به شما دوستان عزیزکمک میکند اطلاعات صحیح و مفید در زمینه کاربرد انواع فرزهای دندانی و راهنمایی های برای انتخاب و خرید آنها می باشد.

فرز دندانپزشکی

راهنمای انتخاب فرز دندانپزشکی :

فرز دندانپزشکی در جنس های مختلفی تولید میشود همان طور که قبلا گفته شده است و همین موضوع باعث شده است که تنوع در مزایا و معایب به همراه داشته باشد ، و انتخاب درست این فرز باعث بهبود سریع تر بیمار میشود .

  1. فرزهای استیل (فولادی):

اولین فرز در سال 1891 از جنس استیل ساخته شده است ،آنها عاج را در سرعت های پایین به خوبی در بر می گیرند ولی در سرعت های بالا یا هنگام تراش  مناطق سخت تری مثل مینا، به سرعت کند می شوند و این کند شدن باعث میشود لرزش و حرارت در هنگام تراش دندان شده و در نتیجه ناراحتی بیمار و خستگی دندانپزشک را به همراه دارد.

 

  1. فرزهای کاربایدی:

فرزهای دندانپزشکی کاربردی در سال 1947 برای اولین بار معرفی شدن ، و به علت کارایی سریع تر نسبت به فرزهای استیل بیشتر مورد استقبال قرار گرفتند و همچنین قابلیت استفاده مجدد را دارند .

فرزهای کارباید، برای جداسازی مواد ترمیمی مثل کامپوزیت های هیبریدی بسیار مناسب هستند و در پایان کار، نتیجه ای تمیز و بدون اشکال به وجود می آورند این فرزها به طور کلی برای آماده سازی حفره های دندانی، تکمیل سطوح ترمیم، جداسازی مواد قدیمی پرکننده، ایجاد فاصله بین دندان های به هم چسبیده و … به کار می روند.

 

  1. فرزهای الماسی:

فرزهای الماسی چسباندن ذرات ریز زاویه دار و نوک تیز از یک ماده بسیار سخت (معمولاً الماس) بوسیله ماده زمینه نرم تر بر روی قسمت سر فرز ساخته می شوند. و به علت سختی زیاد، برای تراشیدن بافت مقاوم دندان مناسب هستند.

نکته : فرزهای الماسی برای برداشت اجسام شکننده مثل مینا و سرامیک مناسب تر هستند.

فرزهای الماسی، با توجه به متد درمانی دندانپزشک، درجه زبری بسیار نرم ( 38 الی 44 میکرون) تا فوق العاده خشن (125 الی 150 میکرون) را شامل می شوند و بدلیل طول عمر زیاد و کارایی قابل قبول، در اندازه ها و اشکال بسیار متنوع در دسترس دندانپزشکان قرار دارند.

  1. فرزهای سرامیکی:

 فرزهای سرامیکی معمولا برای خارج سازی پوسیدگی دندان مورد استفاده قرارمیگیرند ، آنها همچنین در برداشتن آمالگام موجود روی دندان خوب عمل می کنند. بدیهی است که ترمیم موفق دندان، نیازمند حذف کامل انامل، مواد ترمیمی و پوسیدگی های دندان است. فرزهای سرامیکی این عملیات را در ایمنی بالا و بدون ریسک انجام داده و می توان گفت با کمک آنها هیچ خطری مینای دندان را تهدید نخواهد کرد.

  1. فرزهای پلیمری:

هنگام برداشت پوسیدگی با فرزهای کارباید، یا سرامیکی، احتمال برداشت اضافی از نسج دندان وجود دارد که ممکن است منجر به باز شدن پالپ گردد. فرزهای پلیمری باعث رفع این مشکل شدند .

نسل اولیه آنها برای برداشت پوسیدگی های عمیق معرفی شد اما پلاستیک مورد استفاده در این فرزها هنگام استفاده در سرعت های بالاتر از 1000 دچار تخریب شدند.

فرزهای نسل دوم از جنس پلاستیک مرغوب تری ساخته شد و برای استفاده در سرعت های بالای 4000 دور مناسب هستند.

 

نکاتی درمورد نگهداری فرزها :

 

اتوکلاو:

همان طور که میدانید این فرزها در مواقع استفاده با خون در تماس هستند به همین منظور باید پروسه استریلیزاسیون را طی کنند. اتوکلاو کردن انواع فرزها با درجه حرارت حداکثر 135 و حداقل 20 دقیقه الزامی است.

 

هوای توربین:

از دیگر نکات قابل اهمیت هوای توربین است که باید 2/2 الی 5/2 مگاپاسکال مقدار هوایی است که برای توربین لازم است. دقت شود که در صورت بیشتر شدن این مقدار، توربین آسیب دیده و در صورت کمتر بودن، فرز نمی تواند به راحتی روی دندان حرکت نماید و در نتیجه دندان آماده شده صیقل نیست.

 آب توربین:

میزان آب توربین برای کار کردن در داخل دهان، بین 45 تا 60 سی سی در دقیقه می باشد.

 سرعت توربین

توصیه می شود به میزان سرعت توربین توجه کافی شود. این امر به ویژه برای فرزهایی که سایز سر آنها بزرگ است یا فرزهای الماسی با درجه زبری بالا، اهمیت دارد. زیرا سرعت زیاد، باعث تولید حرارت بیشتر میشود .

 

پرهیز از بکارگیری فرزهای فرسوده:

توصیه می شود به افراد که این فرزها به طور مرتب عوض یا جایگزین شوند تا احتمال استفاده از فرزهای کند، فرسوده و آسیب دیده به حداقل برسد. زیرا استفاده از فرزهای کهنه باعث ،کارایی درمان را کاهش داده و باعث آسیب به بیمار گردد

 توجه به اتصال صحیح فرز و هندپیس:

همواره اطمینان حاصل شود که فرز به طور کامل و صحیح درون هندپیس قرار گرفته است.

نکات در مورد نگهداری فرز دندانپزشکی

فروشگاه اینترنتی تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی :

اگر به دنبال یک خرید مطمئن از بهترین برندهای دنیا در زمینه تجهیزات پزشکی هستید ، پیشنهاد ما خرید از وب سایت نجات طب هست.شما میتوانید با استفاده از فروشگاه نجات طب، تجربه خرید اسان ،  ارزان تر و مطمئن را داشته باشید .محصولات عرضه شده در نجات طب از بهترین برند های دنیا می باشد و شما میتوانید قبل از خرید از کارشناسان فروش مشاوره رایگان دریافت کرده و سپس اقدام به خرید نمایید .همین حالا اقدام کنید

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید