دستگاه رادیوگرافی دیجیتالی یکی دیگر از تجهیزات پزشکی محسوب میشود و تشخیص دقیق مشکلات داخل دهان و به دنبال آن تجویز پروسه درمان به طور قابل توجهای وابسته به کیفیت رادیوگرافی های دندانپزشکی دارد. اولین و اصلیترین رادیوگرافی به دنبال ظهور تصویری جزئی بر روی صفحهای شیشهای توسط دکتر اتو والکوف (Dr. Otto Walkhoff) در ژانویه ۱۸۹۶ صورت گرفت. دکتر اتو والکوف با قرار دادن تصویر رادیوگراف به مدت ۲۵ دقیقه در داخل دهان خود انجام داد. تصویربرداری دندان از آن زمان با توجه به نیاز جامعهی دندانپزشکی، پیشرفت گستردهای را به همراه داشته است.که ما در این مقاله به شرح کامل از دستگاه رادیوگرافی دیجیتال چیست؟ انواع سنسور RVG میپردازیم .
رادیوگرافی دیجیتالی :
اولین سیستم در دستگاه رادیوگرافی دیجیتال دندانپزشکی، با استفاده از سنسور Radiovisiography یا کلمه اختصاصی RVG آر وی جی است که توسط کمپانی Trophy فرانسه در سال ۱۹۸۷ معرفی شد. رادیوگرافی دیجیتال روشی برای نمایش تصاویر رادیوگرافی با استفاده از یک سنسور تکنولوژیک جامد تشکیل شده از قطعات الکترونیکی است. تصویر ظاهر شده به کمک این سنسور بر روی سیستم کامپیوتری مشاهده و ذخیره میشود.
تصویر دیجیتال ایجاد شده در واقع طیفی از نواحی تاریک و روشن بوده که شما هم میتوانید بر روی فیلم هم آن را مشاهده کنید. تصویر دیجیتال مجموعهای از سلولها در ماتریسی از ردیفها و ستونها است و هر سلول به سه عدد تقسیمبندی میشود: محور X، محور Y و مقدار خاکستری (Grey Value).
مقدار خاکستری عددی است که با شدت اشعه ایکس در همان موقعیت که قرار گرفته در معرض سنسور مطابقت دارد.
دو نوع تکنولوژی پیشرفته در سیستمهای تصویربرداری دیجیتال دندانپزشکی وجود دارند:
۱. تصویربرداری دیجیتال مستقیم
۲. تصویربرداری دیجیتال نیمه مستقیم
سنسور (RVG آر وی جی)
سنسور RvG آر وی جی در تصویر برداری مستقیم از سه لایه اصلی تشکیل شده است ولی در انواع با کیفیت بالا به 5 لایه تقسیم میشود .
1-لایه سنتیلاتور
2-سنسور CMOS یا CCD
3-برد الکترونیک
4-لایه ضربهگیر (Anti-shock)
5-لایه فیبر نوری (Fibre-optic)
لایهی سنتیلاتور:
اشعهی ایکس تابیده شده از دستگاه رادیوگرافی تک دندان توسط لایهی سنتیلاتور به فتونهای نور تبدیل شده و فرآیند عکاسی توسط تراشهی به کار رفته امکان پذیر میگردد. لازم به ذکر است که نوع آلیاژ به کار رفته در لایهی سنتیلاتور کمپانیهای مختلف به طور معمول دو نوع می باشد: ۱- آلیاژ گادلینیوم اکسی سولفاید (GADOX) و ۲- آلیاژ سدیم یوداید (CSI)
سنسور CCD و CMOS:
در تصویربرداری دیجیتال مستقیم لزوما از تراشه جامد استفاده میشود. تراشههای جامد بر پایه دستگاه جفت کنندهی بار Charge Coupled Device (CCD )و نیمه رسانای اکسید فلزی مکمل (CMOS)
Complementary Oxide Semiconductor و تراشههای مبتنی بر CMOS-active pixel sensor (CMOS-APS) هستند. کار این تراشهها تبدیل فتونهای نور ایجاد شده توسط لایهی سنتیلاتور به سیگنال الکتریکی است.
CCD :
CCD سنسور تصویری است که از قرار گرفتن اجزای فتوالکتریک و یا سنسورهای پیکسلی تشکیل میشود. این سنسور ظرفیت حسگرهای تصویر مانند دوربینها را افزوده و به فرد اجازه میدهد دید واقعیاش را به تصویر دیجیتال تبدیل نماید.
CCD اولین بار در سال ۱۹۸۷ به دندانپزشکان معرفی شد که اساسا برای تصویربرداری داخل دهانی بود.
این تراشه شامل دو بخش میشود:
1-فیلتر رنگی
2-آرایش پیکسلها
CCD شامل یک سنسور است که درون دهان بیمار قرار میگیرد. کابل از سنسور به واسطه رابطی که به کامپیوتر متصل است هدایت میشود. به علاوه این سنسور شامل آرایش پیکسلی بر روی تراشه سیلیکونی است. بعد از تابش پرتو، انرژی ایکس ری به تعداد متناسبی از الکترونها تبدیل شده و در منبع الکترونی ذخیره میشود. سپس الکترونها به حالت منظمی به یک تقویت کننده که وظیفهی خواندن آن را بر عهده دارد (اتصال شارژ) منتقل میشوند. این سیگنال از حالت آنالوگ به دیجیتال تبدیل شده و تصویر ایکس ری تقریبا همان لحظه بر روی مانیتور کامپیوتر ظاهر میشود. لازم به ذکر است که خروجی CCD یک جریان الکتریکی پیوسته یا آنالوگ است. بنابراین، برای تبدیل آن به زبان دیجیتال نیاز به یک مبدل آنالوگ به دیجیتال میباشد.
CMOS:
سنسور CMOS یا به نام APSنیز شناخته شده است. نوعی سنسور تصویری است که در اغلب دستگاههای تصویربرداری استفاده میشود. برخلاف رقیب تکنولوژیک خود، CCD؛ این سنسور بیشتر اجزای مورد نیاز را درون خود دارد. علاوه بر آن، خروجی سنسور CMOS یک سیگنال الکتریکی دیجیتال است و نیاز به پردازش کمتری دارد. سنسور CMOS در نتیجهی عدم حضور مبدل آنالوگ به دیجیتال؛ ابعاد کوچکتری داشته، کیفیت بالاتری دارد و در کل مصرف انرژی پایینی خواهد داشت.
نکاتی که در خرید سنسور RVG آر وی جی می تواند به شما کمک کند :
۱- لایهی سنتیلاتور از جنس آلیاژ CSI برای کمتر شدن میزان اشعه ایکس تابیده شده
۲- وجود تراشهی CMOS برای داشتن پردازش کمتر، مصرف انرژی پایینتر و کیفیت تصویر بالاتر
۳- وجود لایهی فایبراپتیک برای مهار اشعهی ایکس رد شده از سنتیلاتور و حفظ برد الکترونیک از آسیب
۴- حضور لایهی آنتی شک برای محافظت سنسور از ضربههای اتفاقی
۵- سنجش کیفیت تصویر از لحاظ dpi
۶- چک نمودن میزان لاینپر سنسور در اطلاعات کاتالوگ
۷- انتخاب نحوهی اتصال به کامپیوتر (wireless or direct USB)
۸- رایگان بودن (Free License) و سهولت کاربری نرمافزار
۹- گارانتی و خدمات پس از فروش با توجه به قوانین به روز اداره کل تجهیزات پزشکی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور
فروشگاه اینترنتی و تجهیزات پزشکی وآزمایشگاهی :
اگر به دنبال یک خرید مطمئن از بهترین برندهای دنیا در زمینه تجهیزات پزشکی هستید ، پیش نهاد ما خرید از وب سایت نجات طب هست.شما میتوانید با استفاده از فروشگاه نجات طب، تجربه خرید اسان ، ارزان تر و مطمئن را داشته باشید .محصولات عرضه شده در نجات طب از بهترین برند های دنیا می باشد و شما میتوانید قبل از خرید از کارشناسان فروش مشاوره رایگان دریافت کرده و سپس اقدام به خرید نمایید .همین حالا اقدام کنید