رادیوگرافی دندان یک دیگر از تجهیزات پزشکی به حساب می آید و با هدف ارزیابی سلامت دهان انجام میشود. در این نوع تصویربرداری از پرتوهای ایکس با دز پایین برای ایجاد تصاویر داخل دهانی دندانها و لثهها استفاده میشود. این تصاویر میتوانند به دندانپزشک کمک کند تا مشکلاتی که برای دندانی مانند حفرهها، پوسیدگی دندان و دندانهای آسیبدیده کمک کنند. که شما با خواندن این مقاله رادیوگرافی دندان چیست؟ شرایط لازم برای رادیوگرافی دندان چیست ؟ انواع رادیوگرافی داخل دهانی ؟ انواع رادیوگرافی خارج دهانی چیست؟ آشنا میشوید.
رادیو گرافی دندان چیست؟
رادیوگرافی دندان معمولا اشعه ایکس نامیده می شود.و دلیل استفاده دندانپزشکان از رادیوگرافی برای پیدا کردن ساختارهای مخفی دندان، توده های بدخیم یا خوش خیم، از دست دادن استخوان و حفره توصیه میکنند.
تقریبا همه افرادی که نزد دندانپزشک رفتهاند، تجربه گرفتن عکس از دندانهایشان را دارند. در دندانپزشکی نیز مانند سایر رشتههای پزشکی از پرتونگاری برای کمک به تشخیص بیماری یا آسیب دندان استفاده میشود. عکسها در تعیین وجود و وسعت حفره یا کرمخوردگیهای دندان به کار میآیند.
با عکس رادیوگرافی شما میتوانید به راحتی فساد و پوسیدگی دندان را حتی زمانی که مینا هنوز سالم به نظر میآید، تشخیص داد، به ویژه وقتی پوسیدگی بین دندانها مخفی شده یا زیر خط لثه باشد. عکس رادیوگرافی به تشخیص آبسه دندان، آسیب استخوان ناشی از بیماری پیر دندانی، شکستگیهای فک و دندان سایر ناهنجاریهای فک و دندان نیز کمک میکند همچنین ، اطلاعاتی در زمینه دندانهای درنیامده یا گیرکرده، در اختیار دندانپزشکان میگذارد.
برای گرفتن عکس رادیوگرافی میتوان از فیلمهای سنتی یا فناوری دیجیتال استفاده کرد. برای کرمخوردگیها از عکس «بایت وینگ» استفاده میشود. علت نامگذاری آن است که بخش کوچکی از فیلم در دهان و نزدیک دندانها قرار میگیرد و شما برای نگه داشتن فیلم با دندانهای خود روی پوشش کاغذی فیلم فشار میآورید. سپس دستگاه را روی دندان تنظیم کرده و اشعه میدهند. تصویر دیجیتال بلافاصله آماده میشود و ظهور فیلم رادیوگرافی هم چند دقیقه بیشتر طول نمیکشدبه هر شکل که عکس گرفته شود، تصویر حاصل به دندانپزشک شما در تعیین اقدام مناسب کمک شایانی خواهد کرد. میزان اشعهای که در خلال رادیوگرافی سنتی ساطع میشود، بینهایت ناچیز است و مقدار اشعه به کار رفته برای گرفتن عکس دیجیتال حتی از این هم کمتر است. با این وجود هیچکس نباید بیش از مقدار لزوم در مواجهه با اشعه قرار گیرد. در مورد اینکه چند وقت یکبار باید عکس بگیرید با دندانپزشک خودتان مشورت کنید. به عنوان اقدامی برای جلوگیری از دریافت اشعهای بیش از حد، به شما پیشبندی داده میشود که از سینه تا پایین شکم را میپوشاند.
آمادگی های لازم برای انجام رادیوگرافی دندان
این تصویربرداری به هیچ نوع آمادگی خاصی نیاز ندارد. تنها کاری که باید انجام شود، مسواک زدن قبل از مراجعه به بخش تصویربرداری است.
انواع تصویربرداری دندانی با اشعه ایکس بهطور کلی به دسته تقسیم میشود:
1- تصویربرداریهای داخل دهانی
2-تصویربرداریهای خارج دهانی تقسیم میشود
رادیوگرافیهای داخل دهانی خیلی رایج تر از رادیوگرافی خارج دهانی است و میتوان گفت رایجترین نوع تصویربرداری اشعه ایکس هستند. که هر کدام جنبههای مختلفی از دندان را نشان میدهند. تصویربرداری خارج دهانی نیز برای تشخیص مشکلات دندانی فک و جمجمه به کار میروند.
انواع رادیوگرافی دندان با تصویربرداری داخل دهانی:
انواع مختلفی از روشهای تصویربرداری دندان با اشعه ایکس وجود دارند که هر کدام نماهای متفاوتی از دندان را ثبت میکنند. معروفترین روشهای تصویربرداری داخل دهانی به شرح زیر هستند:
(Bitewing) رادیوگرافی دندان بایت وینگ
روش رادیو گرافی دندان بایت وینگ ، بیمار یک قطعه کاغذی مخصوص را گاز میگیرد و تصویربرداری انجام میشود. با این روش، دندانپزشک میتواند تاجهای دندان را بهخوبی ببیند. این نوع تصویربرداری برای بررسی حفرههای دندانها (بین دندانی) بسیار مناسب است.
(Occlusal) رادیوگرافی دندان اکلوزال
تصویربرداری اکلوزال در یک شات تمامی دندانها را نمایش میدهد و زمانی انجام میشود که فک بیمار بسته باشد. با این تصویربرداری دندانپزشک قادر است روی هم قرار گرفتن دندانهای بالایی و پایینی را به خوبی ببیند.
رادیوگرافی دندان پری اپیکال (تک دندان)
در هر تصویربرداری پری اپیکال، تمام قسمتهای یک دندان از فک فوقانی یا فک دندانی از ریشه تا تاج به تصویر کشیده میشود. با این نوع تصویربرداری هرگونه تغییرات غیرمعمول در ریشه و ساختارهای استخوانی آن نشان داده میشود.
انواع رادیوگرافی دندان با تصویربرداری خارج دهانی
رادیوگرافی دندان پانورامیک:
روش تصویر برداری پانورامیک ، دستگاه به دور سر بیمار میچرخد و تنها با یکبار پرتودهی از تمام محیط دهان شامل تمام دندانهای فک بالا و پایین تصویربرداری میکند. دندانپزشکان از این تکنیک برای بررسی دندانهای 1-آسیب دیده2-دندانهای عقل 3-برنامهریزی برای کاشت ایمپلنت 4-تشخیص تومورها 5-مشکلات فک استفاده میکنند.
رادیوگرافی دندان توموگرافی
روش رادیوگرافی توموگرافی، یک لایه خاص از دهان را با محو کردن سایر لایهها به صورت برجسته نشان میدهد. این تکنیک به بررسی ساختارهایی میپردازد که دیدن آنها به دلیل وجود سایر ساختارهای اطراف، مشکل است.
رادیوگرافی دندان سفالومتری
روش رادیوگرافی سفالومتری، از یک طرف سر بیمار تصویربرداری میشود. با تصاویر سفالومتری ارتباط دندانها با فک و مشخصات هر دندان به تنهایی دیده میشود. متخصصین ارتودنسی معمولا از این نما برای به دست آوردن اطلاعت اختصاصی ساختار دندانی هر بیمار استفاده میکنند.
رادیوگرافی دندان سیالوگرام
روش رادیوگرافی سیالوگرافی ، در این تصویربرداری یک ماده رنگی به غدد بزاقی تزریق میشود و درنتیجه این غدد در فیلم رادیوگرافی دیده میشوند. بنابراین در رادیوگرافی بدون تزریق مواد حاجب (رنگی) دیده نمیشوند. دندانپزشکان ممکن است این آزمون را برای بررسی مشکلات غدد بزاقی مانند انسداد یا سندروم Sjogren که اختلالی با علائم خشکی چشم و دهان است، درخواست نمایند. این اختلال میتواند در پوسیدگی دندانها نقش داشته باشد.
فروشگاه اینترنتی و تجهیزات پزشکی وآزمایشگاهی :
اگر به دنبال یک خرید مطمئن از بهترین برندهای دنیا در زمینه تجهیزات پزشکی هستید ، پیش نهاد ما خریداز وب سایت نجات طب هست.شما میتوانید با استفاده از فروشگاه نجات طب، تجربه خرید اسان ، ارزان تر و مطمئن را داشته باشید .محصولات عرضه شده در نجات طب از بهترین برند های دنیا می باشد و شما میتوانید قبل از خرید از کارشناسان فروش مشاوره رایگان دریافت کرده و سپس اقدام به خرید نمایید .همین حالا اقدام کنید